positieve reacties op de lezing minusma 

lezing minusma door lt-gen matthijssen

Op 19 december organiseerde de vereniging Vrienden van de Rode Baret in samenwerking met 13 Infbat AASLT RSPB en de Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers een lezing van luitenant-generaal b.d. Matthijssen over de periode van januari 2022 tot januari 2023, waarin hij Force Commander was van de VN-missie MINUSMA in Mali.

Bij de goed bezochte lezing waren kaderleden van 13 Infbat AASLT RSPB, kaderleden van de op de JWF-kazerne gelegerde eenheden, leden van de BOSS en leden van de VRB aanwezig.

Na een welkomstwoord en introductie door de voorzitter van de VRB, Gen-maj b.d. Nico Geerts vertelde Lt-gen Matthijssen over de taakstelling en opbouw van MINUSMA. Hij voerde daar het bevel over bijna 14.000 militairen uit 60 landen. Dat bracht natuurlijk allerlei uitdagingen met zich mee. Als Force Commander benadrukte hij vooral een optreden vanuit een positie van gelijkwaardigheid.

Niet in de ‘drivers seat’ zitten maar er naast om ‘the driver’, in dit geval de Malinese overheid, met een soort van route-suggesties, te assisteren. Ook stond hij er op dat zijn staf respect had voor de culturele verschillen tussen de deelnemende landen. Vooral de vermeende tegenstelling tussen de Westerse- en Afrikaanse cultuur moest zoveel mogelijk worden overbrugt om als force, effectief te kunnen optreden. Ook zijn contact met facties in het gebied, zoals de President van Azawad was, vooral op momenten van spanning in een regio, van cruciaal belang. Aan de hand van een filmpje over een Counter-IED eenheid kregen we een aardige indruk wat opereren in een dergelijk gebied met alle klimatologische extremen en hinderlagen, betekent. Als Force Commander heeft hij veel gevlogen om zijn eenheden in het zeer uitgestrekte operatiegebied, te bezoeken. Helaas kon hij daarmee geen Airmiles verdienen! Uiteindelijk duurde de boeiende lezing, inclusief de vele vragen na afloop, zo’n twee uur. Na afloop namen alle toehoorders deel aan de Stotersborrel en uitstekende rijstmaaltijd.

 

Helaas zijn de onderstaande foto's van mindere kwaliteit, maar geven wel een goede indruk van de lezing.

Extra Info Lezing MINUSMA
PDF – 162,0 KB 134 downloads